Brittiska journalister har gjort det igen. Sunday Times och The Telegraph har båda publicerat artiklar som hävdar att ett botemedel mot hiv är runt hörnet. Svenska medier plockade upp nyheten häromveckan.
Artiklarna handlar om en hivpositiv man som deltar i en studie av ett preparat för att minska virusmängden och förhoppningsvis utrota viruset helt.
Metoden som studeras innebär att man ”spolar” ut hiv från sina gömställen och annan teknik för att instruera immunsystemet att döda infekterade celler.
När tidningarna konstaterar att de brittiska forskarna är på ”randen av ett botemedel,” är deras forskning egentligen bara i sin linda.
Deltagaren i fråga hade fått denna behandling men tog fortfarande antiretrovirala hivläkemedel så som ca 98 % av alla kända hivpositiva i Sverige gör i dag och som därför inte heller har mätbara virusnivåer. Forskarna kan därför inte veta om hans virusnivå kommer att öka igen om han slutar med sina ordinarie läkemedel. Dessutom är det inte säkert att detta botemedel är brett tillämpbart då det bara testats bland de som nyligen smittats av hiv. I teorin har den virala reservoaren inte fullt utvecklats under de första sex månaderna av hivinfektionen, vilket möjliggör en större chans till utrotning, eftersom det är den lagrade reservoaren som komplicerar.
Liknande nyheter har publicerats i internationell och svensk media vid flera tillfällen, bl.a. 2013 och i april 2016. De visar på tidningarnas stora brist på journalister kunniga i medicin i allmänhet och i hiv i synnerhet. Extra allvarligt blir det när sedan politiker fattar beslut med ledning av felaktiga nyheter. I Sverige har t.ex, regeringen föreslagit en halvering av hivstödet i det senaste budgetförslaget.