Sentry.nu har träffat 46 årige skönsjungande, matfantasten och sjuksköterskan Magnus Johansson som har lätt för skratt. Magnus älskar att hjälpa andra människor och har utbildat sig till att bli sjuksköterska och jobbar med intensivvård. Han hade en avstickare som då han pluggade juridik.
– Det var dock inget för mig utan jag är mer gjord för att hands on hjälpa människor. Jag är specialistutbildad sjuksköterska med inriktning intensivvård och har en magisterexamen i vårdvetenskap/omvårdnad. Jag har alltid velat hjälpa människor och att då jobba inom vården är något av det bästa man kan göra. Att jobba med intensivvård innebär att man tar hand om de svårast sjuka och i princip tar över kroppens funktioner.
Magnus växte upp i en by utanför Helsingborg i Skåne med sin min mamma, pappa och halvbror. Uppväxten var allt annat än rolig.
– Jag var mobbad i skolan från mer eller mindre femman-sexan och upp förbi högstadiet. Idag har jag lämnat det bakom mig och kan trots detta se tillbaka på min uppväxttid med vissa varma minnen. Första gången jag flyttade till Stockholm var 1999 och det var mest på grund av att det var svårt att hitta jobb i Skåne, men i Stockholm var det inga svårigheter. Under min tid i Stockholm pluggade jag till sjuksköterska och tog examen 2004. Jag har jobbat med mycket under min karriär hittills, men främst akutsjukvård och akutmottagning. 2018 blev jag klar med min specialistexamen som intensivvårdssjuksköterska och har jobbat med intensivvård i olika former sedan dess. Jag har också en kort episod av att ha jobbat som chef på en av intensivvårdsavdelningarna i Stockholm.
– Jag identifierar mig som en gay man, bög eller bara man. Jag är mig själv och ingen är som jag. Det är viktigt att var och en har sin identitet och inte stereotypar sig, om man inte i sig själv är en stereotyp om du förstår vad jag menar. Jag identifierar mig som cis homosexuell man om man ska sätta en etikett på det. Min komma-ut process var lång och segdragen. Jag ville inte riktigt acceptera det för mig själv. Det kan till stor del bero på min uppväxt med mobbing. Det var som att jag tänkte ”Inte det här också, ska jag ge mina demoner mer bensin på elden att kunna mobba mig?” Det var egentligen inte förrän jag flyttade till Stockholm 1999 som jag började leva ut min homosexualitet och hitta min identitet.
Magnus kom först i kontakt med hiv under sin utbildning till undersköterska när han gjorde studiebesök på Noaks Ark i Helsingborg.
– Där fick vi föreläsningar men också träffa personer som levde med hiv. Det berörde mig en del så att jag började jobba som volontär en gång i veckan. Det var en fristad och det man gjorde vara att man vissa kvällar lagade mat ihop, vissa satt man bara och pratade eller spelade spel och andra kvällar sörjde och tröstade man.
Kondom är ett bra skydd mot sti, och Magnus säger att han ibland slarvar med den.
– Jag har haft könssjukdomar men inget av allvarligare sorten utan det har bara behövts antibiotika. Första gången var jag nervös såklart. Konstiga symptom och ont, men de andra gångerna har jag varit mer chill. Då har jag mer vetat vad det handlar om. Det viktigaste för mig är att man känner till sin status, att man testar sig regelbundet och att man pratar om det och att den man ligger med också känner till sin status och testar sig regelbundet. Jag testar mig var tredje till var fjärde månad. Oftare om jag varit mer sexuellt aktiv och mer sällan under ”torrperioder”.
Magnus har funderat på Prep och står på väntelista på SÖS.
– Det är ett bra skydd, anser jag, men det som man ska hålla i bakhuvudet är att det är hiv det skyddar mot och inte mot de andra könssjukdomarna, så det är fortfarande viktigt att tänka på säkrare sex. Frågan om säkrare sex på dejter kommer upp ibland och då pratar man om det då, jag delar mina värderingar och dejten delar sina och sen göra man det som är säkrast för båda. Ibland när det är hookups från olika appar så pratar man om det där och då innan man ses. Det viktigt att känna till sin status, inte bara för sig själv utan även för att skydda den man ligger med. Och vid minsta osäkerhet används kondom.
Magnus är öppen på jobbet.
– Jag är öppen på jobbet så till vida att jag aldrig döljer mig själv eller vem jag är. Jag har sällan varit med om att någon inte klarar av min läggning och gör de inte det så är det inte riktigt hos mig problemet ligger utan hos dem. Jag har aldrig känt mig hotad eller liknande i att inte kunna vara öppen på någon av mina arbetsplatser.
Magnus tycker att det bästa som finns när han är ledig är att laga mat och baka.
– Det är så jag stressar av efter jobb, träning och annat som händer i livet. Att laga mat till andra och skämma bort dem och få dem att känna sig som hemma är fantastiskt. Att kunna bjuda på något som man lägger ner kärlek och tid på för att vis för vänner att man uppskattar dem betyder mycket för mig. Jag försöker laga mat till vänner så ofta det går och schemat funkar. Många av mina vänner jobbar i vården och det kan vara svårt att få olika scheman att synka. Jag älskar att laga mat från olika kök och kulturer och försöka få till någon fusion mellan olika typer av kök. Ibland funkar det och blir jättebra, men jag har också fått kasta ut mat som inte har gått att äta, säger han och skrattar.
Magnus älskar muaik och att sjunga han har sjungit i flera körer.
– Sång för mig ger mig glädje och energi för att kunna orka med vardagen, precis som matlagning och bakning gör. Jag började sjunga i kör i vuxen ålder, 2016, men jag har alltid sjungit som barn och ungdom, men bara hemma och kanske på någon karaokebar i vuxen ålder. På något sätt har gospel tilltalat mig, kanske beror det på att min favoritfilm när jag var yngre var En värsting till syster. Gospel ger ett budskap som man inte behöver vara kristen eller troende för att uppskatta Den ger hopp, kärlek, men också förtvivlan och kamp. Sedan jag började sjunga i kör har jag sjungit i tenorstämman, men rent röstmässigt är jag mer baryton. För tillfället har jag paus från körsång, i alla fall i Stockholm. I Skåne sjunger jag fortfarande i en eventkör med inriktning gospel och varje höst brukar vi åka på turné med olika artister och köra julkonserter.
Magnus lever själv och har gjort det i princip hela mitt vuxna liv sedan han flyttade hemifrån.
– Partner har jag väl egentligen aldrig haft någon på riktigt. Jag hade ett sexmånaders långdistansförhållande när jag bodde i Skåne, men det tog slut innan jag flyttade till Stockholm. Jag har dejtat genom åren, men jag tror att ju längre man bor själv desto svårare blir det att släppa in någon på livet. Likaså har jag blivit bränd så många gånger av personer som visat sig vara andra människor när man lärt känna dem än när man dejtat, så ibland är jag kanske lite överdrivet försiktig. Jag är inte en stor del av communityt, det var när jag sjöng i Rainbow Gospel och Stockholms Gaykör som jag var mer delaktig. Jag anser att Pride behövs och att det är viktigt för att vi ska fortsätta kämpa för våra rättigheter och bli lika behandlade som alla andra i samhället, men egentligen gör jag inget mer än att vara mig själv och ta diskussioner med personer när de uppkommer. Jag skulle önska att jag hade mer tid för att kunna engagera mig i Pride-rörelsen och att vara en av dem som står på barrikaderna, men jag är inte sådan som person. Jag hjälper till på mitt sätt genom att ta diskussioner när de uppkommer.
Facundo Unia
Länk till Magnus på Instagram