Norge gör PrEP tillgängligt kostnadsfritt

23 oktober, 2016

Norge gör förebyggande hivbehandling eller PrEP (Pre-exponerings Profylax) tillgängligt för de som bedöms utsätta sig för stor risk att smittas med hiv. Läkemedlet heter Truvada pch det anses minska risken att smittas med upp till 86 % om det tas dagligen. PrEP/Truvada finns redan i ett antal länder, bl.a. USA, Kanada, Sydafrika och Frankrike.

Det var Norges minister för vård och omsorg Bent Høie som meddelade att man dessutom gör PrEP kostnadsfritt för riskutsatta via den norska sjukvårdsförmånen.

– PrEP kommer att bidra till att minska antalet nya infektioner, inte minst i gaykretsar där risken att drabbas är betydligt större än i andra sammanhang, kommenterde Leif-Ove Hansen, ordförande för HIV Norge.

– Kondomanvändningen är på nedgång och vi är glada att PrEP nu är en integrerad del av den offentliga hälso- och sjukvården.

Nyheten har mötts med applåder från hivaktivister världen runt.

– Norges beslut att ge PrEP är ytterligare ett stort steg framåt för hivpreventionen i Europa. PrEP är en viktig bricka i spelet och när det används tillsammans med kondomer, regelbunden testning och effektiv behandling, kan det få ett slut på hivepidemin för gott, sade Ian Green, VD för Terrence Higgins Trust i England.

I Sverige funderar Läkemedelsverket om PrEP och Truvada ska förskrivas och under vilka villkor. Vem skall betala, skall förskrivningen begränsas, och hur ska patienterna följas upp?

-Det är ju mycket viktigt att veta att man INTE har hiv eller kronisk hepatit B innan man startar PrEP. Sedan måste eventuella biverkningar registreras och behandlas, Det kan omöjligt gå in under t.ex. Venhälsans mycket snålt tilltagna budget, säger Dr Göran Bratt på Venhälsan till Sentry.nu.

Ett tecken på att något håller på att föröndras i Sverige är att informationen om läkemedlet Truvada i läkemedelsregistret FASS numera har fått tillägget ”Truvada är, i kombination med säkert sex, avsett som profylax före exponering för att minska risken för sexuellt överförd hiv-1-infektion hos vuxna med hög risk”