”Du är naturligtvis frisk”, ”frisk är en självklarhet” och ”du är liksom jag, ren och frisk”.
Detta är alla några av de formuleringar som möter den som söker kontakter på Qruiser eller på andra dejtingappar för män som har sex med andra män (MSM) och det är sannolikt inte snuva eller magont som avses. Stigmatiseringen av hivpositiva är, trots vetenskapens framsteg och informationskampanjer, fortsatt ordentligt utbredd. Rädsla för ett virus som inte kan överföras när det är diagnostiserat och behandlas, måste naturligtvis tas på allvar men många formuleringar är fortsatt direkt kränkande för många. Signalen är ofta att ingen som helst kontakt med hivpositiva önskas.
Att vara frisk är aldrig en självklarhet för någon människa, den som är sjuk eller bär på hiv är vare sig smutsig eller ofråsch och ett ”friskhetsintyg” går att lita på bara vid det ögonblick som blodprovet togs. Otvetydigt har forskningen också bevisat att välbehandlad hiv inte kan överföras eller smitta och därmed är en person som är känt hivpositiv säkrare att ha sex med än med den som tror sig vara hivnegativ.
Många av profilerna på dejtingsidorna har sannolikt formulerats för länge sedan och borde uppdateras för att signalera att avsändaren är en kunnig, medveten och respektfull person men vi alla försummar nog den uppgiften.
Sentry.nu har talat med Björn som är en ”long-term survivor”. Han blev hivpositiv i unga år och han berättar om sina tankar den fösta tiden.
– Jag trodde att jag skulle dö ganska snart. Andra som blev smittade dog, den ena efter den andra. Det kändes som en dödsdom också för mig. Jag var så chockad att jag inte visste vad jag skulle tro eller göra. Björn beskriver stämningen i Sverige när hiv kom.
– Jag var rädd för allt och alla. Lita Tibbling är en läkare som då föreslog att man skulle upprätta interneringsläger i Norrland för oss som smittats. Stämningen i landet mot hivpositiva på den tiden var hemsk. Hon publicerade en debattartikel i Svenska Dagbladet 1986, där hon tyckte att alla människor över 15 år skulle tvingas lämna blodprov varje halvår.
Lita Tibbling har inte ändrat åsikt om hiv. Till programmet Böglobbyn sa hon ”i ett större perspektiv, måste vi våga säga ifrån mot de få oansvariga för att skydda de många – framtidens barn. Bögar hade sex med många hundra partner vardera och därför måste vi spärra in dom tillsammans med narkomanerna och hororna”. Hon säger även till tidningen Corren.se att hon inte ångrar att hon skrev artikeln.
Jag vill inte bli ”hivmärkt”
Björn oroades också för att bli utpekad i gaykretsar.
– Jag var noga med att inte berätta för vem som helst och på den vägen har det fortsatt. Jag undviker att tala om att jag är hivpositiv för att inte bli nobbad eller utsättas för skvaller. Jag vill inte bli ”hivmärkt”.
Det är många som har liknande berättelser som Björn. En Qruiser-medlem som i sin profil vänder sig mot de som fokuserar på om andra är friska eller inte, har startat en klubb som handlar om hiv.
”Du är frisk va? Vad förväntar du dig för svar på den frågan? Hade jag varit sjuk hade jag legat hemma med en termometer i munnen…” Han fortsätter att skriva på sin profil:
”Ofta kommer frågan när jag håller på att dra upp kalsongerna efter bareback analsex. Du vill inte prata om det, men innerst inne är det nog så att din fråga i förnekelsen handlar om hiv.”
Du kommer inte att få hiv av en person som är känt positiv och därför står på behandling. Behandlad hiv är smittfri hiv och redan idag kan behandlande läkare alltså lyfta informationsplikten för den som har en välinställd behandling.
– Om du får hiv, så är det antagligen av en person som inte känner till sin status. En hivpositiv person kollar sig minst fyra gånger per år och ofta även för andra könssjukdomar. Hur ofta kollar sig andra personer?
Oräkneliga gånger blir hivpositiva dissade med kommentarer från personer som bevisligen har analsex bareback med okända personer och sedan frågar ”du är frisk va?”. Denna inställning är definitivt mer sjuk än någons hivstatus någonsin kan vara.
”Rent, friskt och fräscht förstås”
Någon som lockas av sperma och bareback skriver på Qruiser ”jag aktiv och frisk, du passiv och frisk. Kondom använder vi INTE”. En annan skriver ”är dock lite petig med vad jag vill stoppa i munnen, rent och friskt och fräscht förstås.” Detta gör att flera hivpositiva inte berättar första gången.
Kalle är en annan hivpositiv kille. Han berättar att när han träffar en ny kille brukar han använda kondom för att skydda sig och den som han har sex med. Kalle brukar inte berätta att han är hivpositiv första gången eftersom han inte längre behöver göra det.
– Jag brukar bli dissad när vi ses igen och det börjar bli mer seriöst. Då berättar jag om min hivstatus för att killen vill fortsätta ses regelbundet. Då känns det schysst att berätta. ”Varför berättade du inte att du har hiv innan?” Sedan ser jag aldrig killen igen, säger Kalle till Sentry.nu
Det finns även en del kondomklubbar på Qruiser. En medlem skriver på sin sida ”för oss som vill hålla 100 % koll på hälsan och ändå njuta av skön sex. Vi som vill att kondom är på vid oralsex eftersom vi minska risken att bli smittad av STI. Vi vill gå ifrån ett sexmöte utan att vara oroliga.”
Text: Facundo Unia