Johan är nu i 40-årsåldern och fick hiv när han var 18. Han har levt nästan hela livet med rädslan av att kunna överföra viruset till någon annan men med de nya medicinerna och Johans behandling har den risken försvunnit. Johan har ofta blivit avvisad på grund av sin hivstatus men vad händer när Johan träffar Kim? En kille med koll och ett öppet sinne.
Det vill Sentry ta reda på och har därför åkt för att träffa det nyblivna paret när de nu har varit tillsammans i några månader. Johan går sedan länge under behandling, har virusmängder som inte är mätbara och är därför inte smittsam längre.
Eftersom de har ett öppet förhållande innebär Johan och Kims säkrare sex-strategi att de alltid använder kondom när de har sex med andra för att förhindra att Kim får hiv av någon som inte känner till att han bär på viruset och för att förhindra spridning av någon annan könssjukdom. När de har sex med varandra använder de inte längre kondom. De har tillsammans testat sig för att konstatera att ingen av dem bär på någon sjukdom och det är en tolkning av smittskyddslagens förhållningsregler som Johans läkare inte har haft anledning att invända mot.
Nätet förde samman Johan och Kim
– Vi tog en lång promenad i en park. Vi satt och pratade i tre timmar på en bänk innan vi gick vidare. Det var så det började, berättar Kim som precis kommit hem från jobbet.
– I början ville vi nog bara ha någon att prata med. Jag hade nyligen blivit singel efter ett nästan 20-årigt förhållande, säger Johan. Vi sitter i Johans kök och han häller upp en läsk. Kim skämtar om att Johan inte är så händig och att han borde reparera stolarna.
– Det var ingen av oss som trodde att det skulle bli något långvarigt förhållande men jag kände ”oj vad seriös killen är”, säger Johan med ett leende. Det är lätt att se att Johan är förtjust i Kim.
– Det händer ibland, ”I have my moments”, tillägger Kim och de båda skrattar gott. Det var inte en vanlig första date för mig, säger Kim. ”Men jag ville vara jätteromantisk och därför tog jag dig ut på promenad. Alla andra hade nog varit jätteförtjusta i att jag tagit dem till en vacker park och tagit med fika” säger Johan och Kim svarar skämtsamt ”jag tänkte bara vad gör vi här? Kan vi inte göra något annat? Nej allvarligt, det var trevligt och Johan hade med sig kaffe som jag ju inte dricker.”
”Medicinerar du?”
Johan hade avslöjat för Kim att han hade ett engagemang i hivfrågor och lät Kim dra egna slutsatser. Nästa gång de träffades kom Johan ut som hivpositiv.
– När han sa ”jag har hiv” tänkte jag att det inte är något jag ska döma dig för och frågade är du medicinerad? Ja, svarade han och då brydde jag mig inte så mycket, för vet man något om hiv i dag så vet man ju att det inte smittar om man är under framgångsrik behandling. Jag är som person ”open-minded” och jag vill inte hålla på att sätta etiketter på folk. Jag vill gärna veta och ta reda på fakta själv, säger Kim.
Kim och Johan bestämde sig för att gå och testa sig tillsammans för att se att de inte hade andra könssjukdomar.
– Det är inte många killar som är som Kim, berättar Johan. Jag var inte så nervös för jag har visserligen blivit dissad tidigare men jag fick inte sådana vibbar från Kim. Att komma ut som hivpositiv är lite som att hålla på och komma ut hela tiden. Visst händer det att killar dissar mig men jag har lagt ut min hivstatus på olika appar, dock inte denna, berättar Johan och häller upp mer läsk. ”Det är inte så kul att bli avvisad, därför brukar jag smyga in hiv och vänta in reaktioner. Det kan bli helt knas. Men vill du inte ha mig för att jag har hiv så får det vara. När Kim och jag började ha sex utan kondom var jag lite orolig i början fast jag visste att det inte är någon risk. Att jag inte längre kan överföra hiv har inte sjunkit in i mig helt ännu, säger Johan och ser allvarlig ut.
– Vi pratade om mediciner och vetenskapen, sen har jag inte tänkt så mycket på det. Det är många som ser hiv som något snuskigt och hivpositiva som en smitthärd. Jag ser ju människan bakom och det är inget problem. Min familj har inte så bra koll och har samma oro som de flesta andra. Men de blir lugnare när jag informerar.
De som inte testar sig sprider hiv
De som får hiv idag, får det av killar som inte testar sig och som inte vet att de är hivpositiva. Därför är det viktigt att testa sig för att om man har hiv så kan man snabbt komma in under behandling och för att se till att man inte har andra könssjukdomar.
– I början hade vi skyddat sex, men efter att vi kollade att vi inte hade syfilis och andra sjukdomar så tänkte vi att vi kör utan. Vi bestämde att vi skulle vara bara oskyddade med varandra och skyddade med andra, säger Kim.
– Det var dags att gå och kolla sig. Johan hade precis kommit ut ur ett förhållande liksom jag, berättar Kim. Så det var viktigt att testa sig. Jag var inte orolig att bli smittad i sig, mest att göra testerna. För testerna kan vara jobbiga i sig. För oavsett om man känner att man haft säkrare sex och egentligen inte behöver oroa sig så finns den ändå där, berättar Kim.
– Det var ändå en oro som satte igång för min del också berättar Johan. Kims svar kom inte på avsatt tid. Då mindes jag hur det var på den gamla tiden, så jag ringde och bad dem kontakta Kim. ”Han blev mer hysterisk än jag”, säger Kim. ”Jo, jag blev lite hysterisk för att Kim inte fick svaret, fast när det var grönt så lugnade jag ner mig”, kontrar Johan.
– Jag har inställningen att den som inte har hiv får bestämma var gränsen ska gå, berättar Johan. Det är han som kan bestämma var hans säkrare-sex-gräns går, säger Johan. ”Det är ju bådas ansvar, det är ju inte bara ditt och vi skyddar oss när vi är med andra. Med andra kör vi med kondom och det är självklart. Vår grundinställning är att inte ta emot sperma eller bli påsatt utan kondom av andra”, säger Kim.
– Om jag som Hivpositiv skulle få Syfilis är det värre än om man är inte har hiv. Mina virusnivåer skulle inte öka om jag har Syfilis men sjukdomen blir ju värre för mig, den förvärras snabbare. Risken är ju större att jag skulle få Syfilis av någon annan än Kim och skulle min behandling börja fallera så vet ju min läkare det innan det blir riskfyllt. Då har jag ju redan fått andra mediciner innan det blir någon fara. Det känns skönt att det sjunkit in även hos mig, säger Johan.
Johan tycker att läkare i dag inte ger så mycket vägledning som de skulle behöva. Det är skillnad på vad de säger till bögar och till män som har sex med kvinnor. ”De frågar heterosexuella män om de har funderat på att skaffa barn?” säger Johan.
– Till bögar säger de, skydda dig och använd kondom, men du kan inte överföra hiv till någon annan, säger Johan. Till heterosexuella blir innebörden i budskapet att inte använda kondom. Tyvärr syns tydligt att män som har sex med män slutar att använda kondom eftersom Syfilis ökar kraftigt. Vi behöver kanske inte vara öika rädda för hiv nu men Syfilis är ju en riktigt läskig sjukdom.
– Nu är ju lagen som den är och min läkare håller med mig, men han har ju smittskyddsläkarna emot sig. Detta trots att domstolar numera frikänner personer som är hivpositiva och har sex utan kondom. I den senaste domen konstaterar de att det är farligare att gå ut på gatan för att man kan bli påkörd av en bil. Om man inte tar piller två dagar i veckan kontinuerligt i en månads tid kanske virus kan öka men vi går och mäter virusnivåer och läkarna fångar ju upp om de börjar öka så då får vi bättre mediciner. Det tar ju lång tid att se om man får så höga nivåer att man börjar överföra virus.
Johan och Kim heter egentligen något annat.
Test: Facundo Unia