Nu under de kommande helgerna är det många som är lediga. Då finns det inget bättre än att se en intressant, spännande eller härlig film eller serie. Senrty.nu älskar, filmer på instagram så delar Facundo Unia varje vecka information om populärkultur och sina teckningar. Så idén om att göra samma sak här på Sentry.nu uppstod. Vi kollade de bästa filmerna med hivtema både äldre och nya.
Några av dessa filmer tar upp rädslan och hatet mot MSM och stigmat medan några är mer lättsamma. Filmerna och serierna delar ett gemensamt överordnat tema: hopp mot till synes omöjliga odds.
How to Survive a Plague (HBO 2012)
Är en Oscar-nominerad dokumentär som fått mycket beröm sedan den släpptes 2012. Dess skickliga skildring av AIDS-epidemins tidiga dagar gav filmen en djärv bakgrund, vilket flera andra historiska dramer om HIV saknar. Den ärliga skildringen av hoppet hos de drabbade, som vägrade sitta på avbytarbänken trots att de stod inför sin egen annalkande död.
Common Threads (1989 HBO)
Common Threads: Stories from the Quilt är en amerikansk dokumentärfilm från 1989. Den handlar om projektet NAMES Project AIDS Memorial Quilt. Filmen berättas av skådespelaren Dustin Hoffman med musik av Bobby McFerrin. Den fokuserar på flera personer som representeras av paneler i Quilten, ett täcke sammansatt av små bitar, och kombinerar personliga minnen med arkivmaterial. Filmen skildrar genom bilder hur situationen såg ut för personer med aids. Varje avsnitt av filmen presenterar statistik som beskriver antalet amerikaner som diagnostiserats med och dödats av AIDS under de första åren av epidemin. Filmen avslutas med den första visningen av det kompletta (hittills) täcket på National Mall i Washington, DC, under den andra nationella marschen för lesbiska och homosexuellas rättigheter 1987.
Änglar i Amerika (HBO 2003)
Angels in America är en amerikansk HBO-miniserie från 2003, regisserad av Mike Nichols och baserad på Tony Kushners Pulitzerprisvinnande pjäs från 1991 med samma namn. Handlingen utspelar sig 1985 och kretsar kring sex New York-bor vars liv korsas. Kärnan i berättelsen är den fantastiska historien om Prior Walter, en homosexuell man som lever med AIDS och blir besökt av en ängel. Filmen utforskar olika teman, inklusive politiken under Reagans era, den utbredda AIDS-epidemin och en snabbt föränderlig social och politisk klimat.
Pjäsen sattes även upp i Stockholm regisserad av Farnaz Arbabis. Den version av ”Angels in America” på Elverket speglade tidsandan. Scenografin och ljudspåret för tankarna till den lekfulla och toleranta discokulturen på 1980-talet. Noterbara prestationer inkluderar Staffan Göthe som Roy Cohn samt Christoffer Svensson och Marall Nasiri som Joe och Harper. Trots dess kvaliteter betraktas produktionen som något tam, möjligen påverkad av den nuvarande eran.
HBO sände filmen i olika format: två tre timmar långa delar som motsvarar Millennium Approaches och Perestroika, vidare uppdelade i sex en timme långa ”kapitel” som ungefär motsvarar en akt eller två av varje pjäs. De första tre kapitlen (”Bad News”, ”In Vitro” och ”The Messenger”) sändes ursprungligen den 7 december 2003, och de sista tre kapitlen (”Stop Moving!”, ”Beyond Nelly” och ”Heaven, I’m in Heaven”) följde.
Angels in America var den mest sedda kabel-tv-filmen 2003 och fick mycket beröm och många utmärkelser. Vid den 56:e Primetime Emmy Awards blev det det första av endast tre program i Emmy-historien (tillsammans med Schitt’s Creek 2020 och The Crown 2021) att vinna i varje huvudkategori och tog hem alla fyra skådespelarkategorierna. Den vann också i alla fem kategorier vid den 61:a Golden Globe Awards. År 2006 listade The Seattle Times serien som en av de ”bästa filmade skildringarna av AIDS” i samband med 25-årsjubileet av AIDS.
The Normal Heart (HBO 2014)
Även denna mycket laddade HBO-produktion tar upp aktivistgruppen ACT UP precis som ”How to Survive a Plague” Filmen är Baserad på den Tony-prisbelönta pjäsen från 1985 av ACT UP-grundaren Larry Kramer. Coola Mark Ruffalo, mest känd som superhjälten HULK Matt Bomer, öppet homosexuella Jim Parson mest känd Sheldon Cooper från Big Bang Theory och Joe Mantello.
”An Early Frost” (NBC Productions 1985)
Tv-filmen från 1985 sändes på NBC 1985 och var den första storfilmen som dramatiserade AIDS-krisen i Amerika. Filmen vann många priser och nådde en enorm publik på över 34 miljoner tittare. Filmen handlar om en ung advokat som bestämmer sig för att komma ut för sina föräldrar och berättar för dem att han är både hiv-positiv och homosexuell. Filmen var mycker modig då den kom ut under en tid med stark homofobi och stigmatisering.
Dallas Buyers Club (Focus Films 2013)
Vid marknadsföringen av 2013 års film, ”Dallas Buyers Club”, påpekade studion att filmen inte handlade om AIDS eller AIDS-krisen. Den handlar Ron Woodruffs bedrifter, en hiv-positiv cowboy som började handla med icke-FDA-godkända AIDS-läkemedel.
Det fanns hundratals köparklubbar i hela USA och förändringar av FDA:s policy inträffade flera år senare, till stor del på grund av det offentliga ramaskri och arbetet från aktivistgrupper som ACT UP. Filmens huvudkaraktär spelas av Matthew McConaughey.
”Longtime Companion” (1989)
Denna sorliga film sträcker sig över åren 1981 till 1989 och berättar om hur hivpostivas situatioen av de starkaste scenterna Filmen har starka rollprestationer, ett mycket bra manus av Craig Lucas och riktigt bra regi av Norman René.
Medan historiens där David (spelad av Bruce Davidson) säger till sin döende älskare att ”det är okej att gå” en tyst förödande påminnelse om vad tusentals andra Davids hade haft att gå igenom.
And the Band Played On (HBO 1994)
Som ”An Early Frost ” före den och ”Angels in America ” efter den, ansågs ”And the Band Played On ” vara något av ett tv-landmärke vid tiden för dess sändning. Baserad på den bästsäljande fackboken av Randy Shilts, berättar filmen historien om hiv/aids från upptäckten av de första fallen i Afrika 1976 genom de politiska, sociala och vetenskapliga omvälvningarna som markerade 1980-talet.
Medan filmen ger en panoramautsikt över epidemin under de första åren, verkar några av de attityder och övertygelser som uttrycks i filmen föråldrade med dagens standarder.
(Shilts själv kritiserades för politisk övertygelse, inklusive hans ställningstagande till homosexuella mäns ”sexuella promiskuitet”, som många i HGBTI-gemenskapen fann homofobisk.)5
Ändå är ”And the Band Played On” ett värdigt tillägg om så bara för filmens nästan episka skala och framträdanden som finns kvar i ditt minne långt efter visningen.
Philadelphia (1993)
Philadelphia är filmen som finns med på nästan alla topp 10-listor om hiv och av goda skäl. Oavsett om du gillar det eller avskyr det, är det utan tvekan filmen som förändrade det sociala landskapet i en tid då ilskan som ventilerades mot Reagan/Bush-administrationerna var vid en nästan kokpunkt.6
Förankrad av ett påverkande framträdande av Tom Hanks, var filmens inverkan 1993 obestridlig, med över 200 miljoner dollar i kassakvitton och vann två Oscars utmärkelser.
Trots några skrämmande scener (inklusive Denzel Washingtons öppet manipulativa homofobiska gnäll), var ”Philadelphia” filmen som fick folk att sitta upp i sina stolar om AIDS, och bara det gör den värd att se.
Torka aldrig tårar utan handskar (SVT 2012)
”Torka aldrig tårar utan handskar” är en svensk miniserie i tre delar som sändes på SVT hösten 2012. Serien är baserad på Jonas Gardells romansvit med samma namn och regisserades av Simon Kaijser. I rollerna syns bland andra Adam Lundgren, Adam Pålsson och Simon J. Berger. Varje avsnitt motsvarar en del av Gardells romanserie. Gardell och Kaijser hade tidigare samarbetat på miniserien ”De halvt dolda,” som vann Kristallen 2009 för Bästa dramaprogram och blev nominerad vid den internationella TV-festivalen BANFF World Television Festival Awards.
Adam Lundgren, Adam Pålsson och Simon J. Berger tilldelades Lars Rading-priset för sina rollprestationer i serien. TV-serien vann Kristallen 2013 för årets TV-drama. Jonas Gardell dedikerade böckerna till bland annat Nicke Johansson som var med och startade Sentry.nu
Bohemian Rhapsody 2018
År 1985 väntar Queen på att uppträda på Live Aid. Femton år tidigare, år 1970, arbetar Farrokh ”Freddie” Bulsara som bagagehanterare på Heathrow Airport och bor med sina föräldrar och syster. Han går till en pub för att se det lokala bandet Smile uppträda. Efter föreställningen söker han upp dem och träffar Mary Austin, som arbetar på butiken Biba. Han träffar också trummisen Roger Taylor och gitarristen Brian May och får reda på att deras sångare precis har slutat i bandet. Farrokh erbjuder sig själv som ersättare och imponerar på dem med sin sångförmåga. Farrokh träffar Mary på Biba och de börjar dejta. Bandet spelar på olika ställen i Storbritannien med Farrokh som sångare och en ny basist, John Deacon. Farrokh sporrar dem att tänka större och säljer deras bil för att finansiera en skiva. När bandet spelar in, ber en A&R-representant från EMI ljudteknikern Roy Thomas Baker om demoinspelningar. Farrokh byter namn till Freddie Mercury och döper om bandet till Queen. De tecknar kontrakt med John Reid, som bokar en amerikansk turné åt dem. Paul Prenter, som är attraherad av Freddie, sköter deras dagliga schema. En framträdande på Top of the Pops ger Queen deras första hit, ”Killer Queen”. Freddie friar till Mary men börjar ifrågasätta sin sexualitet. År 1975 spelar Queen in sitt fjärde studioalbum, ”A Night at the Opera”, och lägger ner mycket ansträngning på att spela in Freddies mästerverk, ”Bohemian Rhapsody”. De bryter dock med EMI när exekutiv Ray Foster vägrar släppa låten som albumets huvudsingel. Freddie intrigerar med radioprataren Kenny Everett för att lansera låten på hans program. Trots kritiska recensioner blir ”Bohemian Rhapsody” en global hit och lyfter Queen till internationell superstjärnstatus. Efter en världsturné inleder Freddie ett förhållande med Paul och kommer ut som bisexuell för Mary. Hon kontrar med att han är homosexuell, de bryter förlovningen men förblir nära vänner.
Facundo Unia