En 66-årig man från Kalifornien som levt med hiv sedan 1980, verkar ha blivit botad. Han är den fjärde i världen som har blivit fri från hiv, uppger BBC.
66-åringen fick behandling mot sin cancer och han genomgick en benmärgstransplantation. Behandlingen genomfördes för tre år sedan och lyckligtvis var donatorn en person som hade ett naturligt motstånd mot hiv. Detta tack vare en s k CCR5-mutation som gör att hiv inte biter. CCR5-proteinet finns på de flesta vita blodkropparna i immunförsvaret.
66-åringen, som valt att vara anonym, berättar för medier att han nu har slutat ta sina bromsmediciner. Han säger att han är bortom tacksam att viruset inte längre går att finna i hans kropp. Mannen är känd som ”City of Hope patienten” efter sjukhuset i Duarte i Kalifornien.
Många av hans vänner dog innan bromsmediciner kom, och att han själv aldrig trodde att han skulle leva så länge och allra minst bli botad.
Han säger till olika medier
-Som de flesta andra när jag fick hivdiagnosen 1998 trodde jag att det var en dödsdom.
Det har nu gått 17 månader sedan man inte längre har kunnat spåra viruset hos 66-åringen.
-Vi är jättelyckliga att han inte längre behöver de antivirala mediciner som han varit beroende av de senaste 30 åren, säger Dr Jana Dickter, infektionsläkare på City of Hope.
Första patienten som blev botad från hiv var Timothy Ray Brown 2011. Timothy blev känd som the Berlin Patient. Det har funnits två andra fall de senaste åren. 66-åringen är alltså den fjärde patienten och är den äldsta personen och den person som haft hiv längst och blivit botad.
Benmärgstransplantationer kommer nog inte bli botemedlet som revolutionerar hivbehandlingen. Benmärgstransplantation är en komplex behandling med många biverkningar, men många forskare håller nu på att undersöka hur CCR5-genterapi skulle kunna bli en potentiell behandling, säger Jana Dickter.
Fallet med 66-åringen tog upp på Aids-konferensen 2022 i Montreal, Kanada.
Text: Facundo Unia