Folkhälsomyndigheten rekommenderar att uppföljningstiden vid hivtest halveras från dagens tolv veckor till sex veckor vid analys i laboratorium. Bättre kunskap och diagnostik ligger bakom beslutet. Uppföljningstiden är den tid som måste passera från ett misstänkt smittotillfälle tills dess att man kan ta ett prov som ger ett tillförlitligt svar.
Sedan 1995 har en uppföljningstid på tolv veckor gällt för hivtestning. En överväldigande majoritet av de runt 100 000 personer som varje år testar sig för hiv är inte smittade, men uppföljningstiden innebär ofta en lång och orolig väntan. Säkrare kunskap om hur hivinfektion kan diagnostiseras och allt bättre tester för hivdiagnostik har tillkommit under åren och detta föranledde Folkhälsomyndigheten att i samarbete med Referensgruppen för antiviral terapi analysera kunskapsläget och utreda en möjlig förkortning av uppföljningstiden.
Analysen har visat att så kallade kombinationstester, som alla svenska laboratorier numera använder, har mycket hög känslighet för att diagnostisera tidig infektion.
Redan omkring två veckor efter smittillfälle blir ungefär hälften av de som smittats diagnostiserade med kombinationstesterna, och alla smittade kan identifieras inom sex veckor. Folkhälsomyndigheten publicerar därför nu en ny vägledning:
För att utesluta hivinfektion vid negativt testresultat rekommenderas sex veckors uppföljningstid efter det tillfälle som man misstänker att man utsatts för hivsmitta.
För vissa speciella situationer ges särskilda rekommendationer. Det gäller exempelvis när så kallad postexpositionsprofylax (PEP) ges efter säker exponering för hiv. PEP-behandling pågår under fyra veckor och då rekommenderas sex veckors uppföljningstid efter att behandlingen avslutats. Vid misstanke om exponering för den ovanligare hiv-2-varianten rekommenderas tolv veckors uppföljningstid. Vid misstanke om sjukdom orsakad av hiv (”primärinfektion”) bör testning ske omedelbart. Andra rekommendationer gäller för barn fött av moder som lever med hiv.
Åtta veckors uppföljningstid vid test med snabbsvar
Vid flera mottagningar används i stället för kombinationstester som analyseras i laboratorium, så kallade snabbsvarstester för undersökning. Med dessa tester kan mottagningens personal själv utföra testning och resultatet är omedelbart klart. Dessa tester har dock en lägre känslighet för tidig hivinfektion. För att utesluta hivinfektion vid negativt testresultat med snabbsvarstester rekommenderas åtta veckors uppföljningstid efter hivexponering..