Spanien har stängt ner på grund av coronaviruset. Det gäller även Gran Canaria och det för många bögar så välbekanta Yumbo Center som nu ligger öde. Bara veckor innan corona hade ön andra problem som tvingade folk att stanna hemma. Då var namnet på allas läppar Calima, en gigantisk sandstorm som drog in över Atlanten från Sahara.
Johan bor delar av året på Gran Canaria i närheten av Yumbo Center. Nu är han tillbaka i Sverige igen.
Under sandstormen rekommenderades alla att stanna hemma för att inte få sand i lungorna. Johan berättar att gaylivet pågick som vanligt på ön trots det.
– Barer och pubar var fortfarande öppna och folk åkte taxi till och från sina favoritställen.
Flygplatserna var, för första gången sedan det isländska askmolnet 2010, stängda. Några veckor senare trodde folk fortfarande inte att corona skulle nå Europa så snabbt.
– Vi började höra rykten om situationen i Italien. Det var några italienska kvinnor som hade varit på Gran Canaria och det visade sig att alla hade corona. En av dem hade symptom. Sedan gick det snabbt och Spaniens premiärminister proklamerade undantagstillstånd i hela landet. Kanarieöarnas självstyre påkallade ”zero tourism”. Många turister sitter nu isolerade på hotellen. Man får inte gå ut och gästerna uppmanas att hålla sig på sina rum. Johan, som bor i ett eget hus på ön tog det med ro.
– Det var ok, fint väder och jag pratade med folk över staketet. Jag var inte så stressad utan skötte blommorna och kunde handla. Det var köer ända ut på gatorna och alla försökte hålla distans. Anvisningarna var att tvätta händerna innan man gick in i butiken. Ingen varubrist och allt fanns även toapapper. Butikerna fylldes på hela tiden.
Den 24 mars uppgavs 557 konstaterade coronafall på Gran Canaria. Yumbo Center stängde helt och karnevalen ställdes in. Bögarna slutade dejta eftersom man inte får lämna hotellen.
– Jag ville ändå inte träffa någon, men det var spanjorer i närheten som ville ses. De sa att de skulle låtsas gå och handla men egentligen skulle de åka och ”hälsa på” någon.
Chemsex är ganska utbrett på ön och langarna fortsatte skicka meddelanden under karantänen.
– Det är ju vanligt på Gran Canaria men jag är inte intresserad så jag blockade alla. Stämningen på ön förklarar Johan som helt absurd.
– Folk låtsades inte om det. De tog inte upp det på nyheterna särskilt mycket. Det var abstrakt. Trots det fick man alla att vara inomhus. Det är dock synd om turister som kanske var där på efterlängtade semestrar.
– Jag åkte hem som planerat. Jag lyckades hitta en billig resa som jag lade beslag på. Tyvärr blev den avbokad för att flyget ställdes in men jag hittade en annan till Köpenhamn. Det var en konstig stämning på flygplatsen och man försökte hålla avstånd. Jag hamnade bredvid ett äldre danskt par. Damen hostade hela tiden så jag flyttade mig till raden bakom, berättar Johan.
– Annars var det som vanligt på planet. Personalen serverade mat och dryck och sålde taxfree. När vi landade i Köpenhamn var allt stängt precis som i Spanien. Vi fick tvätta händerna gång på gång och vakter såg till att vi spritade händerna. I passkontrollen markerade en ung otrevlig tjej att jag förväntades lämna landet omedelbart. Distansen hölls mycket bättre på flygplatsen än på tågperrongen. Där var det fullsmockat. Till slut kom jag hem och nu har jag satt mig i frivillig karantän i två veckor.
Text: Facundo Unia