Herpes

FAKTA OM HERPES

Fakta och information på denna hemsida är anpassad för och riktad till män som har sex med män (MSM).

Herpes orsakas av ett virus (herpes simplex) som förekommer i två olika varianter. Typ 1 kallas också MUNHERPES och är det som vanligen orsakar utslag, blåsor och sår på läpparna och i munnen. Typ 2 kallas också KÖNSHERPES eller genital herpes och orsakar ofta utslag, blåsor och sår på könsorganen. Båda kan ge besvär även på andra delar av kroppen, exempelvis på fingrar och i ögon.

Facts about Herpes in other Languages

Here you can find facts and information in several different languages about HIV and how you can have safer sex and so protect yourself and your partner.

 To read in AlbanianArabicBosnian/Croatian/SerbEnglish,

 FrenchRussianSomaliSpanishThai and Tigrinia. Download, print out and distribute to your friends!

Herpes i Sverige

Herpes ingår inte i Smittskyddslagen och därför finns det ingen skyldighet att rapportera fall till myndigheterna. Herpes är dock en av våra vanligaste könssjukdomar. Nästan alla smittas någon gång under livet av herpes simplexvirus. De flesta smittas som barn eller i ungdomsåren.

Ungefär 80 % av alla vuxna svenskar har antikroppar mot munherpes (typ 1) men av dessa är det bara en av fem som får återkommande utbrott. Därför är många människor smittade utan att veta om det.

Könsherpes (typ 2) är också vanligt förekommande. En tredjedel av alla vuxna bär på viruset. Men tre av fyra smittade vet inte om det, på grund av de lindriga besvären.

Hur smittar herpes?

Herpesvirus smittar framförallt under utbrott och genom direkt kontakt via vätska från blåsor och sår. Munherpes (typ 1) smittar ofta genom saliv och kyssar. Könsherpes (typ 2) smittar ofta genom sårvätska i sekret från könsorganen.om du har pågående utbrott av infektionen vid oskyddat sex.

Om du har oralsex kan herpes i munnen smitta könsorganen och tvärtom. Det brukar ta från ett par dagar upp till tre veckor från smittotillfället tills symtomen märks. Det finns inget vaccin mot herpes.

Symtom och besvär

Har du en gång smittats får du leva med herpes. Efter den första infektionen lägger sig viruset vilande i ryggradens nervknutor. Där kan det ligga i många år och är då ofarligt. Har du tur så blommar inte infektionen upp igen. Annars kan herpes återkomma tre-fyra gånger per år. Nio av tio smittade får tillbaka infektionen i genomsnitt en och en halv månad efter första infektionen. Viruset kan till exempel vakna till liv igen när du solar, är stressad och trött.

Munherpes (typ 1)

De som smittas av munherpes för första gången kan få mycket olika symtom. Vanliga symtom är att det bildas munsår i form av vätskefyllda blåsor som gör ont. Ofta blir huden runt blåsorna och slemhinnorna i munnen röd och svullen. Du kan också få ont i halsen, feber, muskelvärk och svullna lymfkörtlar i halsen. Men många som smittas får inga besvär över huvud taget. Första gången du får ett herpesutbrott kan symtomen finnas kvar i upp till tre veckor.

Könsherpes (typ 2)

Tiden från det att du smittats av könsherpes till det att sjukdomen bryter ut är tre-sju dagar. Första tecknet kan vara att det är rött, kliar, svider och är irriterat på penis, på pungen och/eller kring ändtarmen, på skinkor och låren. Efter en vecka kommer vätskefyllda blåsor som brister och ger sår. Såren kan vara mycket smärtsamma. Du kan även få feber, huvudvärk och ömmande svullna lymfkörtlar i ljumskarna. Efter tre-fyra veckor har infektionen läkt ut av sig själv.

Om infektionen blommar upp igen blir besvären lindrigare, ofta bara en kliande spricka i huden. Du kanske vet att en infektion är på gång när du känner ömhet och smärta i underlivet. I fortsättningen går också läkningen fortare och tar sju-tio dagar.

Provtagning

Ofta är herpesinfektionen så typisk att det inte är nödvändigt att ta några prover. Diagnosen kan dock säkerställas genom att ta sekret från en färsk blåsa eller ett sår och låta ett laboratorium göra viruspåvisning. Det finns också metoder för att snabbt påvisa virus i ryggmärgsvätskan från patienter med herpesorsakad hjärninflammation.
Det finns ingen medicin som tar bort herpesviruset ur kroppen. Däremot finns medicin mot herpesvirus som kan lindra symtomen, både vid en förstagångsinfektion och vid svåra återfall.
Om du har herpes och din partner är orolig kan ett blodprov tas för att se om han också är smittad.

Hitta en mottagning för provtagning som Sentry.nu har speciellt stort förtroende för nära dig. Klicka här.

Behandlingar

Herpes kan inte botas. Behandlingen är inte kostnadsfri eftersom sjukdomen inte ingår i smittskyddslagen.

För det mesta kräver munherpes ingen behandling. Håll området rent och torrt. I vissa fall när besvären är svåra kan du behandlas med receptbelagd medicin. Den kan inte ta bort viruset, men den dämpar symtomen. I dessa fall ska behandlingen påbörjas så tidigt som möjligt efter de första sjukdomstecknen.

Det finns virusmedicin också mot könsherpes som ger lindring för dig som har mycket eller täta besvär.

 Egenvård

Det finns receptfria krämer på apotek som kan ha en viss lindrande effekt på munherpes men det är viktigt att behandlingen påbörjas så tidigt som möjligt. Avstå från samlag och ömsesidig könskontakt när du har könsherpes. Då är det också viktigt at duscha underlivet varje dag. Tvätta händerna ofta då det kan bli komplicerat om herpesviruset via fingrarna kommer i kontakt med ögonen.

 Förebyggande

Den som har utbrott av munherpes ska inte kyssa andra personer eller utföra oralsex. Det är också viktigt att tvätta händerna ofta, särskilt efter toalettbesök. Dela inte bestick, mat eller läppsalvor med andra. Kondom skyddar mot könsherpes men det är viktigt att den används under hela samlaget. Var generellt noga med hygienen.

Skydda dig och din partner

Använd kondom och undvik sperma i munnen. Kondom är ett bra skydd mot herpes och andra sexuellt överförda sjukdomar, förutsatt att kondomen är hel och används under hela samlaget. Glöm inte vattenbaserat glidmedel! Använd bara dina egna sexleksaker. Om du nödvändigtvis måste låne eller låna ut – se till så att de är väl rengjorda.

Mer information

Du kan få mer information om du vänder dig till någon av de mottagningar som erbjuder provtagning och behandling. Du hittar en bra lista här.

Texten uppdaterad 2020-09-01.