Filmen Predator (Rovdjuret) kom redan 1987 och i huvudrollen ser vi Arnold Schwarzenegger. Filmens handling kretsar kring ett antal soldater som är på ett uppdrag i Centralamerika där de blir jagade av en osynligt rovdjur. Något om de flesta inte vet om, är att det finns många teorier att den verkliga handlingen är något helt annat, nämligen aids-epidemin.
Första gången jag såg filmen Predator tyckte jag att den var riktigt homoerotisk. Under åren har det dykt upp allt fler sidor på internet där de har gjort liknelser mellan Predator och aids-epidemin, som precis hade börjat när filmen kom ut.
Den största målgruppen för maffiga actionfilmer, med massor av explosioner och kulor som viner genom luften, är oftast huvudsakligen heterosexuella manliga män. Sci-fi-skräckfilmen Predator, regisserad av John McTiernan från 1987, är en av de mest testosteronstinna filmerna som någonsin gjorts. Predator bygger på Richard Connells bok ”The Most Dangerous Game”. Filmen är full av skenande maskulinitet, stora vapen och våldsam död. Filmens karaktärer är till största delen män, men det finns en kvinnlig karaktär. Trots allt testosteron är filmen fylld av starka homoerotiska undertoner. Regissören John McTiernan använder detta som en katalysator för Predator, en osynlig mördare som är ett exklusivt rovdjur som främst jagar män.
Rymdvarelsen Predator är ett dödligt och osynligt rovdjur som jagar den muskulösa specialstyrkan med stora egon. Naivt tror de sig vara oslagbara. I själva verket har de ingen chans mot fienden som jagar dem. I filmens början när Arnold Schwarzeneggers karaktär Dutch stiger ur helikoptern möts han av en general som säger ”You’re looking good”. Senare när Dutch träffar vännen Dillon jämför de sina muskler och tittar på varandra. Generalen informerar Dutch om deras farliga uppdrag och att Dillon ska hänga med. ”General, mitt team arbetar ensamt. Det vet du.”
Det märks att Dutch är bitter över att Dillon ska följa med. Det verkar ha hänt något mellan Dutch och Dillon tidigare. Dillon var tidigare en del av gänget och en mycket nära vän som jobbat nära tillsammans med Dutch. I en scen är de på väg att säga något till varandra, men de blir tysta när de märker att de inte är ensamma. En lättklädd Dillon säger till Dutch: ”Jag visste aldrig hur mycket jag saknade det här.”
I helikoptern på väg till uppdraget skämtar en av männen om gays, medan en annan viftar med ett maskingevär och säger “Strap this in your ass.”
Efter att Dutch inser att han fick ett falskt motiv för räddningsuppdraget säger Dillon att Dutch och hans män är förbrukningsbara. Märkbart sårad säger Dutch till Dillon, ”Du var en gång någon jag kunde lita på.” Med ånger i rösten svarar Dillon ”Jag vaknade.” Teorin är att regissören försöker säga att Dillon övergav sina homosexuella tendenser för att bli ytterligare befordrad innan ”Don’t ask, don’t tell”-eran.
Senare, när det tysta osynliga hotet följer efter dem, vill Dillon gå in i djungeln, men Dutch svarar att det inte är hans stil. Då svarar Dillon kortfattat, ”Jag antar att jag plockade upp några dåliga vanor från dig.” Antagligen drivs Dillon av skuldkänslor för att han lämnade gruppen och sagt att alla i gruppen är förbrukningsbara, och även drivs av en önskan att återfå Dutchs beundran. Dutch slänger sedan Dillon sitt skjutvapen, och det är filmat som om vapnet är en symbol för något annat – en fallossymbol. Just fallossymboler är något som används frekvent genom hela filmen. Det mest uppenbara fallosobjektet som ses i filmen är karaktären Blains minigun, ett vapen som är utformat för att monteras på sidan av ett flygplan. Han kallar den ironiskt nog ”Old Painless”. Blain smeker ofta sin minikanon så det nästan blir komiskt. Denna utveckling med fallossymboler sker tidigt i filmen. Det är inte bara skjutvapen som används som fallossymboler i filmen, utan även en bowiekniv som en karaktär suger på.
Specialstyrkan gömmer sig i buskar, likt män som hade sex med män brukade göra på den tiden när de träffades i parker. Karaktären Billy som är gruppens scout, säger upprepade gånger att han känner något i djungeln, dvs ”gaydar.” En annan karaktär, Mac, lägger sin arm på Dillon och viskar: ”Jag ser dig.” Det antyds att han har upptäckt den främmande Predator.
När en av soldaterna blir dödad av Predator så tittar en soldat på honom. Det är tydligt att han är ledsen. Dutch går fram till mannen och säger att han var en bra soldat. Den ledsna soldaten börjar svara, men stannar till som om han ångrar vad han skulle säga, och säger istället “Han var min vän.”
I en viktig scen lägger Dutch märke till ett mönster i Predators förkärlek för att välja beväpnade män som byten. Dutch inser att Predator inte anfaller den som är obeväpnade.
Mot slutet av filmen ställer sig en av soldaterna bredbent, med bar överkropp, han håller i en kniv och skär sig med den och säger ”nu är jag redo”. Dutch säger till den enda kvinnliga karaktären att inte plocka upp ett vapen. Genom att ta upp vapnet skulle hon drabbas av den osynliga faran. När filmens karaktärer märker att Predator blöder säger de, ”Om det blöder, kan vi döda det.” Billy dricker ur från en fallisk rot.
Anna berättar om ”El Diablo cazador de hombres,” – djävulen som jagar män – ett monster som endast ses under de hetaste åren. Och i år blir det varmt. Det är Anna som berättar om monstret som gör troféer av män. När Dutch inser att Predator endast dödar om man är beväpnad, skyddar han sig genom att täcka sig i lera. Hans bowiekniv är också täckt av lera, men så fort leran är borta så är Dutch fullt synlig för rymdvarelsen. Det är som om så fort skyddet är borta, så är han fullt synlig för den dolda faran.
Teorin är alltså att Predator är aids-viruset, soldaterna representerar homosexuella män. När männen är täckta eller skyddade ser inte Predatorn dem. Detta kan liknas vid att skydda sig med kondom.
När man ser filmen på DVD så kallas kapitlet när rovdjuret dör för ”The Alien’s Weakness.” När Predator dör så är han sårad och ”oskyddad” efter att han har tagit av sig hjälmen.
Facundo Unia